Työvalmentaja tsemppaa Mikkoa kohti unelmien työpaikkaa
Mikko Porran työnhaku on usein tyssännyt kuurouteen. Työvalmentajan avulla löytyi sekä opiskelu- että harjoittelupaikka.
Ruohonleikkuussa ei tarvitse kuuloa. Eikä uima-altaan suodattimen vaihdossa, eikä missään muussakaan huoltomiehen tehtävässä. Silti huoltomiesopiskelija Mikko Porran, 36, oli vaikea löytää harjoittelupaikka.
”On todella turhauttavaa hakea, kun kukaan ei edes vastaa. Työnantajilla on kuuroja kohtaan ennakkoluuloja.”

Siksi kuurot ja kuulovammaiset ihmiset tarvitsevat usein tukea työ- ja harjoittelupaikan hakemisessa. Kuurojen Palvelusäätiön Poveri-hankkeen kolme työvalmentajaa auttavat viittomakielisiä työttömiä ihmisiä löytämään itselleen sopivimman paikan. Jokainen asiakas saa henkilökohtaista uravalmennusta. Tarvittaessa valmentaja kartoittaa sopivia työnantajia ja tulee mukaan työhaastatteluun ja alkuvaiheen perehdytystilanteisiin.
Vuonna 2018 työvalmentajilla oli 181 viittomakielistä asiakasta, ja suurimmalle osalle heistä löytyi mieleinen työ-, opiskelu- tai harjoittelupaikka.
Mikko Porra on ollut Poveri-hankkeen asiakas kaksi vuotta. Alkuun hän kertoi työvalmentajalleen Tiina Majalle kyllästyneensä edelliseen ammattiinsa autonasentajana, koska työtä ei löytynyt.
”Ilman Tiinaa en olisi kuullutkaan Työtehoseuran viittomakielisestä huoltomieslinjasta. Hänen avullaan sain opiskelupaikan sekä kaksi työharjoittelupaikkaa”, Porra kertoo.
Hän on viihtynyt huoltomiehenä espoolaisessa muistisairaille tarkoitetussa Koivu ja tähti –palvelutalossa. Välillä Porra on kiinnittänyt asukkaille hyllyjä ja vaihtanut lamppuja ja toisinaan hoitanut ulkona kulkureittejä. Saranat eivät enää kitise eivätkä lukot lonksu.
Kun kuuro tai kuulovammainen ammattilainen pääsee näyttämään taitonsa, yhteistyö sujuu mutkattomasti.
”Olen suorittanut täällä myös opintojen näyttökokeita.”
Palvelutalosta vastaava Uudenmaan Vanhustenhuollon Kannatusyhdistyksen toiminnanjohtaja Tuula Raatikka on harjoittelijaansa erittäin tyytyväinen.
”Eihän kuulovamma työntekoa estä. Tärkeintä on avoin kohtaaminen ja hyvä asenne asiakkaitamme kohtaan. Lisäksi tarvitaan hyvä perehdytys”, Raatikka sanoo.
Palvelutalossa huoltotyöt hoitaa ulkopuolinen yritys. Talossa työpäivänsä viettävä huoltomiesharjoittelija on osoittautunut talon asukkaiden sekä henkilöstön mielestä toimeliaaksi ja pidetyksi osaajaksi.
”Kun keittiössä astianpesukone hajosi, Mikko riensi apuun saman tien, korjasi koneen ja keittiön väki säästyi valtavalta tiskiurakalta. Tällaisia pelastavia tilanteita on useasti ja nyt niihin saa nopean ratkaisun”, Tuula Raatikka kiittää.
Hän kertoo jo miettivänsä, voisiko heillä olla Mikko Porralle vakituinen työpaikka, kunhan mies ensin valmistuu.
Niin Poveri-hankkeessa usein käy. Kun kuuro tai kuulovammainen ammattilainen pääsee näyttämään taitonsa, yhteistyö sujuu mutkattomasti.
Mikä Poveri?
Poveri-hanke on Kuurojen Palvelusäätiön suunnittelema valtakunnallinen ohjelma, joka tarjoaa viittomakielisille työvalmennusta ja edistää heidän työllistymistään. Toimintaan kuuluu kursseja ja osaamiskoulutuksia sekä henkilökohtaista ohjausta ja neuvontaa.
Ohjelmassa työskentelee 3 työvalmentajaa: yksi Helsingissä, yksi Hämeenlinnassa ja yksi Jyväskylässä.
Vuonna 2018 tarjosimme Poverissa yhteensä yli tuhat tuntia yksilöityä tukea työllistymiseen tai opintojen aloittamiseen. Siitä 997,81 tuntia tapahtui kasvotusten ja 134,4 tuntia etäohjauksena.
Ohjausta sai 181 henkilöä, ja 42 heistä sai töitä, 22 pääsi työkokeiluun ja 20 palkkatuettuun työhön. 26 viittomakielistä opiskeli ammattiin.