Jenny opiskelee verhoilijaksi viittomakielellä
Ei enää paperilappuja, eleitä eikä tulkkausta. Jenny Uschanoff opiskelee verhoilijaksi viittomakielellä. ”On huikeaa ymmärtää ja tulla koko ajan ymmärretyksi.”
”Niitinpoistajalle ei ole viittomakielistä sanaa. Kun harjoittelin nojatuolin vanhan verhoilukankaan irrottamista, työpaikkaohjaajani Markku näytti sormillaan nyppimistä kuvaavia eleitä. Tajusin heti mitä hän tarkoitti, ja sitten me nauroimme.

Kaikelle muulle meillä Markun kanssa onkin sanat, koska hänkin on kuuro. On todella helpottavaa, että saan opiskella omalla äidinkielelläni eli viittomakielellä. Opiskelen verhoilijaksi oppisopimuksella Suomen ainoassa kuurojen työkeskuksessa Hämeenlinnan Sampolassa. Täällä ei tarvitse kirjoittaa paperille eikä kaivata tulkkia, koska täällä viittovat kaikki.
Olen talossa ainoa verhoilijaopiskelija. Osa työkeskuksen työntekijöistä on ihan tavallisia kuuroja, osalla on kuurouden lisäksi muita vammoja tai haasteita, kuten kehitysvamma, mielenterveysongelmia tai päihdetaustaa. Heillä on omat tehtävänsä, minulla omani, ihan hyvin meillä sujuu. Me kaikki kohtelemme toisiamme tasa-arvoisesti.
Ennen Sampolaan tuloa totuin olemaan työpaikoilla aina vähemmistössä. Vähintään ruokatunnit istuin muista sivussa, koska en ymmärtänyt, mistä kuulevat puhuivat. Se kaikki nujersi itseluottamusta. Tänne tultuani tuntuikin aluksi omituiselta, että kaikesta voi puhua ja ymmärrän kaikkia.
Opintoja on jäljellä reilu pari vuotta, mutta olen jo alkanut suunnitella oman yrityksen perustamista. Uskon, että ihmiset haluavat käyttää kalusteitaan aiempaa pidempään. Huonekalujen kunnostaminen on sekä fiksua että ekologista.